De perfecte tafel uitzoeken (blog)

De perfecte eettafel is voor iedereen anders. Als je jouw wensen goed op een rijtje hebt kan jij de voor jou ideale eettafel op maat laten maken. Bij Rekkie Bankie in Zwolle zijn wij gespecialiseerd in maatwerk eettafels. In deze blog lees je alle belangrijke dingen waar je goed over na moet denken zodat jij jaren kunt genieten van een prachtig meubelstuk.

De vorm van je eettafel bepalen

Je kunt een eettafel in vele verschillende vormen laten maken. Lift je graag op de huidige trend mee, dan is een organische vorm of een trendy Deens ovaal een aanrader. Zachte en ronde vormen zijn helemaal in en samen met je Mart Visser fauteuil matcht de eetkamer perfect met de woonkamer.

De meer traditionele eettafels zoals een rechthoekig, rond en ovaal model zijn wat minder trendgevoelig en zullen daarom vaak ook langer in jouw interieur blijven passen. De vorm plat ovaal die we nu beschouwen als een nieuwe vorm heeft de potentie om uit te groeien tot een klassieker. Deze vorm combineert het praktische van een rechthoekige tafel en zachte van een ronde tafel met elkaar.

Hoe kies je de beste vorm voor je eettafel?

Ben jij jouw eigen interieurontwerper en wisselen de plaatsen van bank, tafel, kast, zithoek en eethoek elke twee maanden of lijkt het je leuk om lekker flexibel met je interieur om te gaan? Dan is het verstandig om dit mee te nemen in de keuze van het grootste meubel in het huis: de eettafel.

Een ronde tafel plaats je makkelijk in een hoekje om een knusse eetplek te creëren en het fijne aan een rechthoekige tafel is dat je deze strak tegen de muur kunt zetten. De lange kant tegen een lange muur of juist de eettafel haaks op de muur zetten. Zit je wat krap in de loop, dan is een ovale of plat ovale tafel de uitkomst. Let er bij het kiezen van een ovale of een plat ovale tafelblad op dat ze optisch zo’n 10 – 15 cm kleiner lijken in de lengte dan een rechthoekige eettafel met dezelfde lengtemaat.

Soort tafelblad

De meeste eettafels die wij maken zijn voorzien van een licht eiken blad. Dit kan zowel geolied als gelakt worden, afhankelijk van jouw voorkeuren. Wil jij liever een donkerder tafelblad of een andere houtsoort? In overleg kunnen wij voor jou het ideale tafelblad maken in onze houtwerkplaats in Zwolle.

Het onderstel van jouw eettafel

Nadat je de vorm van het tafelblad hebt gekozen, kun je nadenken over wat voor jou het ideale onderstel is. Ben je vaak in grote gezelschappen en wil je alle mogelijkheden zitplekken benutten? Dan is een ronde tafel met een eenpoot of een rechthoekige tafel met vier poten een logische keuze. Maarja, soms wil het oog ook wat.

Door onze stijlvolle en unieke ontwerpen hebben we een perfecte combinatie gevonden tussen praktische onderstellen en moderne designs. Wij bewijzen dat je ook met een tafel met één poot aan weerskanten een plekje op de kopse kant kunt creëren. Door bijvoorbeeld de poten meer naar het midden te plaatsen creëer je een zitplaats aan de kopse kant.

Over het algemeen wil dat iets beter bij een eettafel vanaf 220 centimeter. Om aan de kopse kant te kunnen zitten heb je namelijk tussen de 35 en 50 cm aan beenruimte nodig onder tafel. Kom je dan nog goed uit met het aantal stoelen dat je aan de lange kant van de tafel wil zetten? Dat kunnen we voor je gerust voor je uittekenen. 

Onze onderstellen worden professioneel gepoedercoat voor een robuuste en slijtvaste laklaag. De kleur van het onderstel van jouw eettafel kun je helemaal zelf bepalen.

Bekijk hier alle tafels en onderstellen die we reeds ontworpen hebben en die relatief snel leverbaar zijn. Wil je liever samen een unieke maatwerk tafel ontwerpen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

https://rekkiebankie.nl/product-categorie/tafels/

Zo onderhoud je jouw eettafel (blog)

Van alle meubelstukken in jouw huis heeft de eettafel het meest zwaar. Bestek, borden en niet te denken elke dag een natte doek met een schoonmaakmiddel. Bij ons in de showroom heb je de keuze gemaakt voor een geoliede of een gelakte tafel. Het onderhoud van beide is verschillend en de een meer en de ander minder intensief. Wat is beter, makkelijker, mooier…. Dat lees je in deze blog!

Onderhoud gelakte eettafel

Negen van de tien mensen kiezen voor een gelakte tafel. Dit komt omdat de lakken van tegenwoordig zo mooi mat zijn dat het bijna lijkt dat ze niet gelakt zijn. Een ultra mat gelakt tafelblad wordt bij ons in vier lagen gespoten. Aan de lak wordt een verharder toegevoegd en voilà het hele gezin kan jaren goed los op de tafel. Ja… hoor ik je denken dat klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook, immers een auto die met zand in de spons is gewassen gaat niet roesten. Maar zit wel vol met kleine krasjes en dat is eigenlijk niet zo mooi.

Dit werkt met onze ultra mat gelakte tafels ook zo maar dan anders om. Door schuiven met ruwe borden wordt het oppervlak juist wat gladder. Waar de tafel veel wordt gebruikt kan het daar door bijv. het schuiven juist wat glimmerig worden. Nu zal dit in de regel niet opvallen totdat je de tafel voor de grote glazen pui parkeert.

Door gewoon gebruik zal je niet door de laklaag heen gaan. Zelfs de kleinere butsen van onze lieve koters zorgen er niet voor dat de lak breekt. Samengevat: is de tafel om te gebruiken, doe dat vooral want de lak beschermt de tafel optimaal. Ben jij iemand die alles graag in nieuwstaat houdt dan is eten met een paar mooie onderzetter een aanrader!

Tips om jouw eettafel mooi te houden:

  • Staat de tafel in het licht, draai de tafel elke maand om verkleuring te voorkomen
  • Dek de tafel met een paar gezellige placemats en onderzetters
  • Neem de tafel af met een schone vaatdoek, wring het doekje goed uit en gebruikt een milde zeepoplossing zoals afwasmiddel en maakt de tafel direct weer droog.
  • Na jaren plezier de tafel opnieuw lakken, geen probleem neem contact op.

Is de laklaag versleten?

Na jarenlang gebruik kan hij eraan toe zijn, een nieuwe laklaag. Heb je een massief eiken tafel dan is het mooi om de hele laklaag er af te schuren. De tafel wordt 1 millimeter dunner en ziet er helemaal weer als nieuw uit. De verkleuring door jaren zonlicht is helemaal weg en de nieuwe laklaag kan erop. Het tafelblad ziet er weer showroom nieuw uit.

Maar wat een werk, schuren en vier lagen lak en hoe krijg je dat voor elkaar? Neem contact met ons op via het contact formulier en wij verzorgen de nieuwe laklaag. Of je dan zonder eettafel zit, nee hoor van ons krijg je een leentafel terwijl wij professioneel jouw tafel voorzien van een nieuwe laklaag.

Neem contact op à https://rekkiebankie.nl/contact/

No posts were found.